Diamantart Logo

Silueta fustei si adaosurile constructive

  Forma și dimensiunile produselor de imbracaminte sunt determinate de forma si dimensiunile corpului uman precum și de model.  Dimensiunile unui produs se obțin prin suplimentarea dimensiunilor corpului cu adaosuri.  Construirea tiparelor  implică pe langa o masurare completa a dimensiunilor corpului si stabilirea corecta a adaosurilor, care fac trecerea de la dimensiunile corpului la dimensiunile produsului. Dimensiunile exterioare ale produsului = Dimensiunile corpului + ADAOS Literatura de specialitate il denumeste adaos constructiv. Cand cumparati un produs de imbracaminte dintr-un magazin ONLINE trebuie sa fiti atenti la ce se refera tabelul de dimensiuni, la dimensiunile dvs. sau la dimensiunile produsului in cauza. Spre exemplu lungimea manecii unei camasi nu este egala cu dimensiunea membrului superior. Adaosurile permit realizarea siluetei dorite pentru produsul de imbracaminte si va asigura confortul necesar pentru a va misca liber, firesc fara nici-o presiune incomoda.  La construirea tiparelor si inclusiv cand se stabilesc adaosurile, se iau in considerare si proprietatile materialelor textile din care va fi confectionat modelul : grosimea, alungirea in ambele directii, elasticitatea, contracţia la aburi sau la termolipire pe ambele direcţii, rigiditatea, flexibilitatea, drapajul, etc. In continuare va indicam adaosurile costructive practicate pe linia taliei si a soldurilor pentru produsul fusta, in functie de gradul de ajustare al acestui produs pe corp. De asemenea, la construirea tiparelor se tine cont si de silueta produsului de imbracaminte. Silueta produsului este determinată de marimea adaosurilor pe liniile constructive ale bustului, taliei, soldurilor, terminatiei și de raportul dintre aceste adaosuri.  In cazul fustei clasice, in funcție de adaosul pe linia soldurilor si de amploarea produsului pe linia de terminatie, se disting trei tipuri de siluete.   Figura 1   Silueta dreapta este caracterizata prin largime pe linia de terminatie egala cu cea de pe linia soldurilor. Se recomanda ca adaosul pe linia soldurilor  sa fie 1.5÷2.5 cm, figura 2.   Silueta conica este caracterizată prin largime pe linia de terminatie mai mică decat cea de la nivelul liniei soldurilor, figura 3. (...)

DETALII
Fusta made to measure (pe dimensiunile clientului)

Fusta made to measure (pe dimensiunile clientului)

Tipar de baza, croiala clasica Fusta cu o pensa fata si o pensa spate Fusta made to measure (MTM) este fusta pe dimensiunile clientului. Metoda de construire a fustei MTM, descrisa in continuare se poate aplica pe orice tip de conformatie, cu exceptia corpurilor cu zona abdominala sau fesiera proeminente.                                  Imbracaminte recomandata la masurarea corpului Conditii de masurare corecta a corpului Nu va luati singura masurile. Imbracamintea recomandata : lenjerie clasica, body, egari sau maieu; fara incaltaminte. Pozitia corecta a corpului :  verticala, neincordata; brațele lasate ușor pe langa corp, picioarele drepte. Instrumentul de masurare : centimetrul de croitorie. Dimensiunile se iau cu precizie de 2-3 mm. Luarea masurilor pentru fusta made to measure Masurati corpul fara adaosuri sau fara a-l presa. Pentru detalii suplimentare vezi si Metoda directa de masurare a corpului uman. Parcurgeti cu atentie etapele descrise si respectati toate regulile specificate. Pozitionati linia taliei Utilizati panglica ingusta. Pentru fixare nu strangeti corpul. Pozitionati talia la pozitia fireasca pe corp, unde simte subiectul (de obicei in zona cea mai ingusta a trunchiului).   Pozitionati linia soldurilor Aceasta linie se pozitioneaza la nivelul proeminentei maxime a soldurilor, intre nivelul punctului pubian si nivelul punctelor fesiere, acolo unde se inregistreaza valoarea maxima a circumferintei. Daca valoarea maxima a circumferintei se citeste la nivelul punctelor fesiere, se fixeaza panglica la acest nivel. Masurati circumferinta soldurilor,  Ps = 102 cm Definitie : circumferinta bazinului, masurata in plan orizontal, paralel cu podeaua, la nivelul la care se inregistreaza valoarea maxima a soldurilor. Masurati in dreptul panglicii pe care ati fixat-o anterior. Masurati circumferinta taliei,  Pt = 82 cm Definitie : circumferinta trunchiului, masurata in plan orizontal, paralel cu podeaua, la nivelul liniei taliei. Masurati in dreptul panglicii pe care ati fixat-o anterior.      Stabiliti lungimea fustei, Lp = 50 cm Definitie : lungimea masurata pe centru (...)

DETALII
Metoda directa de masurare a corpului uman

Metoda directa de masurare a corpului uman

  Metoda directă presupune măsurarea corpului real cu instrumente clasice de măsură care vin în contact direct cu corpul.          Ca instrumentele se pot utiliza pe lângă clasicul centimetrul de croitorie și următoarele:  somatometrul de tip Martin (măsurarea înălțimilor), compasul antropometric de tip Martin (măsurarea diametrelor), rigle gradate si negradate, etc.   In acest material vă vom indica un set suficient de dimensiuni necesare constririi unor tipare de bază corecte utilizînd doar centimetrul de croitorie și două rigle gradate. Dimensiunile se măsoară fără rotunjiri, cu precizia de 0,1 cm.   In general, pentru realizarea unui produs de îmbrăcăminte, personalizat este necesar sa prelevăm un set optim de dimensiuni, principale și secundare de pe corpul clientului. Dimensiunile  se vor măsura cu precizie, dacă pe corp se marchează un număr suficient de puncte de control numite și puncte antropometrice.   In principiu,  pentru realizarea tiparelor destinate îmbrăcămintei de serie se utilizează dimensiunile principale (înălțimea corpului, circumferința bustului, circumferința șoldurilor) și relațiile matematice specifice de construcție. Practic, dimensiunile secundare sunt înlocuite cu relații matematice. Pentru deducerea acestor relații este necesară prelucrarea datelor furnizate de un standard antropometric.    In cazul  îmbrăcămintei personsalizate, setul de dimensiuni poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de tipul și silueta produsului de îmbăcăminte și nu în ultimul rând de priceperea proiectantului.   1. Aspecte generale   Cerințe generale   - îmbrăcămintea subiectului este formată din chiloți și sutien mulat corect; fără încălțăminte; - ținuta corpului naturală, neforțată, specifică subiectului; greutatea corpului repartizată în mod egal pe ambele picioare;  picioarele drepte, brațele lejere pe lângă corp, poziția capului, frontală; - măsurarea corectă presupune efectuarea măsurătorilor de către o altă persoană. - Instrumente de măsurare:  centimetrul de croitorie și două rigle gradate de cel puțin 25 cm. Valorile se citesc cu precizia de 0,1 cm. Inregistrarea valorilor obținute într-o fișă de masuratori.    Etapele  metodei de măsurare (...)

DETALII
noutati de la 1 la 3 din 4
Prima<12>Ultima
Acest site utilizeaza cookes și scripturi externe pentru a îmbunătății experiența dumneavoastră pe acest website. Vezi ce implică Politica de Confidentialitate