Diamantart Logo

Metoda directa de masurare a corpului uman#1

Metoda directa de masurare a corpului uman

 

Metoda directă presupune măsurarea corpului real cu instrumente clasice de măsură care vin în contact direct cu corpul. 

       

Ca instrumentele se pot utiliza pe lângă clasicul centimetrul de croitorie și următoarele:  somatometrul de tip Martin (măsurarea înălțimilor), compasul antropometric de tip Martin (măsurarea diametrelor), rigle gradate si negradate, etc.
 
In acest material vă vom indica un set suficient de dimensiuni necesare constririi unor tipare de bază corecte utilizînd doar centimetrul de croitorie și două rigle gradate. Dimensiunile se măsoară fără rotunjiri, cu precizia de 0,1 cm.
 
In general, pentru realizarea unui produs de îmbrăcăminte, personalizat este necesar sa prelevăm un set optim de dimensiuni, principale și secundare de pe corpul clientului. Dimensiunile  se vor măsura cu precizie, dacă pe corp se marchează un număr suficient de puncte de control numite și puncte antropometrice.
 
In principiu,  pentru realizarea tiparelor destinate îmbrăcămintei de serie se utilizează dimensiunile principale (înălțimea corpului, circumferința bustului, circumferința șoldurilor) și relațiile matematice specifice de construcție. Practic, dimensiunile secundare sunt înlocuite cu relații matematice. Pentru deducerea acestor relații este necesară prelucrarea datelor furnizate de un standard antropometric. 
 
In cazul  îmbrăcămintei personsalizate, setul de dimensiuni poate fi mai mare sau mai mic, în funcție de tipul și silueta produsului de îmbăcăminte și nu în ultimul rând de priceperea proiectantului.
 
1. Aspecte generale
 
Cerințe generale
 
- îmbrăcămintea subiectului este formată din chiloți și sutien mulat corect; fără încălțăminte;
- ținuta corpului naturală, neforțată, specifică subiectului; greutatea corpului repartizată în mod egal pe ambele picioare;  picioarele drepte, brațele lejere pe lângă corp, poziția capului, frontală;
- măsurarea corectă presupune efectuarea măsurătorilor de către o altă persoană.
- Instrumente de măsurare:  centimetrul de croitorie și două rigle gradate de cel puțin 25 cm. Valorile se citesc cu precizia de 0,1 cm. Inregistrarea valorilor obținute într-o fișă de masuratori.
 
 Etapele  metodei de măsurare
 
- Marcarea punctelor de control (antropometrice) cu creionul, pasta, marker-ul sau aplicarea unor mici buline confecționate din  autocolant.
- Marcarea corectă a taliei (la poziție firească pe corp) și șoldurile subiectului, utilizând două pamglici subțiri (maxim 1 cm lățime), fără a presa corpul. 
  
 
Linia taliei este un reper de bază pentru multe dimensiuni. Marcarea șoldurilor se face la nivelul cu circumferință maximă, care poate fi oriunde în zona bazinului: în dreptul proeminenței fesiere, mai jos de aceasta, în dreptul aripioarelor, etc.
 
2. Punctele de contol
 
Punctele de control sunt puncte ușor identificabile pe corpul uman (proeminență, graniță bine conturata a țesuturilor moi, formațiune specifică epidermei, etc.) . In continuare sunt descrise cele mai importante puncte.
 
 

3. Dimensiunile corpului

 

 

 

Pentru detalii suplimentare va rugam sa accesati Contact