Diamantart Logo

Tipare de croitorie

 
Tipare de croitorie sau Tipare de confectii = modelul pe hartie = constructii geometrice plane dupa care se confectioneaza produsul de imbracaminte.
 
Tiparele de croitorie pot fi tipare de baza si tipare de model. Tiparele de baza reprezinta cele mai simple constructii ale elementelor principale ce compun un produs de imbracaminte, caracterizat de o anumita croiala si silueta. De exemplu, un pardesiu de croiala clasica, prezinta ca elemente constructive principale fata, spatele si maneca.Tiparele de baza se construiesc cu ajutorul dimensiunilor corporale si adaosurilor constructive. In vederea realizarii unui model se pleaca de la tiparele de baza potrivite, care se modifica (modeleaza), introducand particularitatile modelului.
 

                    Tipare de baza                                                                                Tipare de model

 
 Cu cat numarul dimensiunilor corporale este mai mare, cu atat garantia obtinerii unor tipare corecte este mai mare. In principiu, daca se cunosc doar dimensiunile principale  (inaltimea corpului, circumferinta bustului si circumferinta soldurilor) se pot realiza doar tipare de serie numite si tipare standard, la care dimensiunile secundare sunt inlocuie cu relatii matematice. Deoarece producatorii de confectii lucreaza cu tipare standard, acest gen de tipare se denumesc tipare de confectii.
  
Daca dimensiunile principale ale corpului se suplimenteaza cu un numar suficient de dimensiuni secundare, se pot realiza tipare pentru imbracaminte personalizata, numite si tipare individualizate sau tipare made to measure (MTM). Acest gen de tipare fiind realizate preponderent in ateliere (croitorii) ce lucreaza pe baza de comanda, se denumesc tipare de croitorie.
 
Setul optim de dimensiuni necesare realizarii tiparelor este influentat de tipul produsului si de silueta acestuia. Silueta sau forma produsului de imbracaminte este data de valoarea adaosurilor constructive. La constructia tiparelor, circumferintele corpului (bust, talie si sold) se suplimenteaza cu adaosuri, pentru ca produsul confectionat sa prezinte lejeritatea si forma dorite. Cu cat produsele sunt situate mai departe de corp cu atat adaosurile utilizate sunt mai mari. Adaosurile mari permit micsorarea dimensiunilor corporale implicate in constructie.
 
In general se lucreaza cu trei siluete: 
- ajustata (produsul cuprinde strans corpul, subliniindu-i forma), 
- semiajustata (produsul urmareste usor forma corpului dar nu o subliniaza),
- larga (forma corpului nu se distinge).
 
In concluzie :
 
  • Industria de confectii se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:
 - produsele se adreseaza anumitor grupe de purtatori (varsta, sex, conformatie); 
- tiparele de serie sau tiparele de confectii utilizate se realizeaza pentru anumite corpuri tip, de obicei pentru corpul tip mediu.
 
Orice segment de populatie are propriul sistem de marimi, descris de un set de corpuri tip (conformatii) si este alcatuit dintr-un numar considerabil de variante tipodimensionale, reprezentative. La femei, conformatia este data de diferenta dintre circumferinta soldului si bustului. 
 
Orice sistem de marimi, poate suferi modificari de la o generatie la alta. In urma anchetei antropometrice, efectuata in tara noastra in perioada 2008-2009, s-a elaborat SR 13545:2010 (Imbracaminte. Dimensiunile corpurilor si marimi de confectii pentru femei). Conform acestui standard, populatia adulta de sex feminin din Romania este reprezentata de 6 conformatii (A,B,C,D,E,F) si 4 inaltimi standard  (152, 160, 168, 176). In general, fiecarei combinatie de tipul conformatie-inaltime ii corespunde 11 marimi (40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60), rezultand in total 220 variante tipodimensionale.
 
Daca  circumferinta bustului este mai mica de 103,9 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip D. Daca  circumferinta bustului este mai mare de 104 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip C. Inaltimea reprezentativa pentru femei este de 164 cm. La corpul tip D, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 8 cm. La corpul tip C, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 4 cm. Detalii suplimentare in SR 13545:2010.
 
De regula relatiile matematice de constructie a tiparelor de baza sunt accesibile proiectantilor, doar pentru conformatia medie. Acesta este unul dintre motivele pentru care producatorii romani confectioneaza produse de imbracaminte doar pentru acest tip de conformatie.
 
  • Atelierele de croitorie (sistemul de comanda) lucreaza cu tipare de croitorie, astfel:
 - produsele confectionate se adreseaza clientului; 
- tiparele se realizeaza pentru corpuri reale, care se masoara pentru construirea unui tipar unic, destinat acelei persoane.
 
Pentru detalii suplimentare va rugam sa accesati Contact.

 

 

Tipare croitorie Iasi | Proiectare Imbracaminte Iasi
 
Acest site utilizeaza cookes și scripturi externe pentru a îmbunătății experiența dumneavoastră pe acest website. Vezi ce implică Politica de Confidentialitate