TIPURI DE SILUETE

Silueta este un termen generic, definit ca imagine, infatisare, contur, umbra. Cand vorbim despre silueta corpului, net-ul abunda in informatii. Diferitele tipuri de siluete, precum silueta mar, silueta para, silueta triunghi inversat, etc. sunt expresii des intalnite si foarte utile cand iti propui sa cumperi o haina.

Cunoasterea propriului corp, te ajuta sa-ti alegi modelele potrivite, care sa te avantajeze. Nu intotdeauna ceea ce-ti place ti se potriveste.

In acest articol vom vorbi mai putin despre silueta hainelor. Pentru un constructor de tipare, silueta modelului este un reper important in realizarea tiparelor. In domeniul proiectarii hainelor, silueta este definita ca gradul de ajustare al produsului pe corp. Sunt articole de imbracaminte mulate pe corp, altele sunt lejere, alte produse urmaresc forma corpului, fara a-l incomoda. Pentru toate aceste grade de ajustare exista tipuri de siluete care se vor defini in acest material.

Tipuri de siluete – factorii care le definesc

Deoarece unul dintre cele mai simple articole de imbracaminte este fusta cu croiala clasica, este indicat sa ne axam pe acest produs si sa vedem cum jongland cu diverse adaosuri, obtinem diferite tipuri de silueta.

Forma tiparului de fusta, altfel spus silueta acestui articol de imbracaminte, depinde de forma si dimensiunile corpului tau si sunt amprenta modelului. Caracteristicile materialului din care se confectioneaza fusta sunt de asemeni importante, cand se stabilesc adaosurile pentru proiectarea modelului.

Dimensiunile tiparului se obțin prin suplimentarea dimensiunilor de corp cu adaosuri. Este necesara o masurare corecta si completa a acestor dimensiuni si stabilirea corecta a adaosurilor in functie de valorile obtinute. Un sold mai mare implica un adaos mai mare, comparativ cu un sold mai mic. In felul acesta se face o trecere corecta de la dimensiunile corpului la dimensiunile produsului.

Dimensiunile exterioare produs = Dimensiunile corpului + ADAOSURI CONSTRUCTIVE In acest context te atentionam ca in situatia cumpararii un produs de imbracaminte de la un magazin online, trebuie sa stii ca ghidul de marimi sau tabelul de marimi afisat pe site, se refera la dimensiunile
corpurilor standard dupa care au fost realizate produsele si nu la dimensiunile produselor. Exista si magazine online care vin in sprijinul tau indicand cateva dimensiuni de produs. Spre exemplu brand-ul POEMA  specifica lungimea fustei la fiecare model, pentru fiecare marime in parte.

Dimensiunile de corp necesare pentru construirea tiparului de fusta sunt: circumferinta taliei, circumferinta soldurilor si inaltimea corpului. Dimensiunile de produs sunt latimea la nivelul taliei, latimea la nivelul soldurilor, latimea la nivelul terminatiei, lungimea fustei.

Modelul este cel mai important factor, care-i indica constructorului de tipare ce valori sa aleaga pentru adaosurile constructive si ce raport sa stabileasca intre ele pentru ca sabloanele sa reflecte intocmai schita designer-ului. Spre exemplu un model de fusta cu silueta larga va avea un adaos pe talie si solduri mai mare decat in cazul unui model cu silueta conica.

Cand se stabilesc adaosurile, se iau in considerare si proprietatile materialelor textile din care va fi confectionat modelul: grosimea, alungirea in ambele directii, elasticitatea, contractia la aburi sau la termolipire pe ambele directii, rigiditatea, flexibilitatea, drapajul, etc. Spre exemplu tiparul de fusta conica confectionata dintr-un material elastic va avea adaosuri 0 sau negative pe talie si sold. Altfel spus, dimensiunule tiparului pe talie si sold pot fi mai mici decat aceleasi circumferinte ale corpului.

Valorile adaosurilor si tipurile de siluete

Dupa cum am mai spus, gradul de ajustare al obiectului de imbracaminte pe corpul tau defineste tipul de silueta. Adaosurile constructive trebuie sa-ti asigure confortul necesar pentru a te misca liber, firesc, fara nici-o presiune incomoda. In continuare sunt trecute intervalele de ajustare (adaosurile constructive) pe talie si solduri, in cazul tiparului de fusta, in functie de gradul de ajustare al acestui produs pe corp.

tabel tipuri silueta
Adaosurile care definesc silueta

Fusta si tipurile de siluete

Marimea adaosurilor practicate pe liniile constructive ale bustului, taliei, soldurilor, terminatiei și de raportul dintre aceste adaosuri determina diverse tipuri de siluata. In cazul fustei clasice, in funcție de adaosul pe linia soldurilor si de amploarea produsului pe linia de terminatie, se disting trei tipuri de siluete, dreapta, conica si larga.

Tipuri De Siluete
Tipuri de siluete pentru fusta clasica

Silueta dreapta

Acest tip este caracterizat prin faptul ca latimea tiparului pe linia de terminatie este egala cu latimea pe linia soldurilor. Se recomanda ca adaosul pe linia soldurilor sa fie cuprins in intervalul 1.5÷2.5 cm. Iata, cum se vede acest lucru pe tipar sau pe un model:

Tipul de silueta conica

Aceasta silueta este caracterizată prin latimea tiparului pe linia de terminatie mai mică decat cea de la nivelul liniei soldurilor. Pe tipar sau pe un model acest lucru se vede astfel:

Tipuri de siluete – larga (evazata)

Silueta larga este caracterizată prin latime mare pe linia de terminatie, mai mare decat pe linia soldurilor, cu cel putin 1 cm si care este dependenta de lungimea fustei dar si de model. Vezi cum se vede acest lucru pe tipar sau pe un model:

In incheiere, ar fi util sa vorbim putin si despre relatia dintre forma corpului si silueta potrivita de fusta. Exista cateva reguli generale, care nu sunt limitative, deoarece modul cum aratam depinde de multi factori, diverse particularitati ale corpului, de inaltimea lui, de corpolenta lui, de increderea pe care o avem in noi, etc. Fustele largi (semiclos, clos, evazate) se recomanda persoanelor cu solduri mici sau cu talie mai putin conturata. Practic in cazul soldurilor mici, o fusta larga creeaza amploare pe solduri. Pe de alta parte silueta larga realizand amploare pe solduri si la terminatie, avantajeaza corpurile androgine, cu talie mai putin conturata. Daca ai solduri proeminente se recomanda o fusta cu ajustare medie pe solduri, dreapta sau usor evazata la terminatie, deoarece orice surplus creaza un volum si mai mare. In general fustele conice sunt indicate pentru corpurile bine proportionate, cu talie frumos conturata si care prezinta solduri medii. Dupa cum am mai spus, este bine sa retinem aceste reguli fara a fi categorice.

Asteptam sa ne contactezi daca doresti sa afli mai multe informatii despre silueta produselor de imbracaminte