Tipare croitorie

ipare de confectii sau Tipare croitorie = modelul pe hartie = constructii geometrice plane dupa care se confectioneaza produsul de imbracaminte.

Tiparele de croitorie pot fi tipare de baza si tipare de model. Tiparele de baza reprezinta cele mai simple elemente ce compun un produs de imbracaminte, caracterizat de o anumita croiala si silueta. De exemplu, un pardesiu de croiala clasica prezinta ca elemente constructive principale fata, spatele si maneca.Tiparele de baza se construiesc cu ajutorul dimensiunilor corporale si adaosurilor  onstructive. Pentru ca tiparul de model sa fie reusit, tiparul de baza trebuie se imbrace frumos corpul pentru care a fost construit. De exemplu, in magazinul nostru vei gasi

In vederea realizarii unui model se pleaca de la tiparele de baza potrivite, care se modifica (modeleaza), introducand particularitatile modelului si anume, dupa caz: repozitionarea penselor de bust si/sau din talie, reconstruirea rascroielii gatului pentru realizarea gulerului, modificarea manecilor, construirea sistemului de inchidere, realizarea captuselii, etc. In imaginile de mai jos sunt prezentate tiparele de baza si de model pentru un model de pardesiu cu silueta dreapta. Modelul se confectioneaza dupa tiparele de model.

tipare croitorie

Cu cat numarul dimensiunilor corporale este mai mare, cu atat creste garantia obtinerii unor tipare corecte. In principiu, daca se cunosc doar dimensiunile principale  (inaltimea corpului, circumferinta bustului si circumferinta soldurilor) se pot realiza doar tipare de serie numite si tipare standard, la care dimensiunile secundare sunt inlocuie cu relatii matematice. 

Producatorii de confectii lucreaza cu tipare de serie care in industria de confectii sunt denumite tipare de confectii. Daca dimensiunile principale ale corpului se completeaza cu un numar suficient de dimensiuni secundare, se pot realiza tipare pentru imbracaminte personalizata, numite si tipare individualizate sau tipare made to measure (MTM). Acest gen de tipare fiind realizate preponderent in ateliere (croitorii) ce lucreaza pe baza de comanda, sunt denumite tipare de croitorie.

Setul optim de dimensiuni necesare realizarii tiparelor de croitorie este influentat de tipul produsului, de silueta acestuia, de tipul materialului din care se confectioneaza articolul de imbracaminte si de experienta croitorului . Silueta sau forma produsului de imbracaminte este data de valoarea adaosurilor constructive. La constructia tiparelor, circumferintele corpului (bust, talie si sold) se suplimenteaza cu adaosuri, pentru ca produsul confectionat sa prezinte lejeritatea si forma dorite. Cu catprodusele sunt situate mai departe de corp cu atat adaosurile utilizate sunt mai mari. Modelele cu adaosuri mari necesita un numar mai mic de dimensiuni de corp.

In general la construirea tiparelor se lucreaza cu trei siluete:

– ajustata (produsul cuprinde strans corpul, subliniindu-i forma)

– semiajustata (produsul urmareste usor forma corpului dar nu o subliniaza),

– larga (forma corpului nu se distinge).

Industria de confectii se caracterizeaza prin urmatoarele elemente:

– produsele se adreseaza anumitor grupe de purtatori (varsta, sex, conformatie);

– tiparele de serie sau tiparele de confectii se realizeaza pentru anumite corpuri tip, de obicei pentru corpul tip mediu.

Orice segment de populatie are propriul sistem de marimi, descris de un set de corpuri tip (conformatii) si este alcatuit dintr-un numar considerabil de variante tipodimensionale, reprezentative. Spre exemplu la femei, conformatia este data de diferenta dintre circumferinta soldului si bustului. Orice sistem de marimi, poate suferi modificari sesizabile in timp. In urma anchetei antropometrice, efectuata in tara noastra in perioada 2008-2009, s-a elaborat SR 13545:2010 (Imbracaminte. Dimensiunile corpurilor si marimi de confectii pentru femei). Conform acestui standard, populatia adulta de sex feminin din Romania este reprezentata de 6 conformatii (A,B,C,D,E,F) si 4 inaltimi standard  (152, 160, 168, 176). In general, fiecarei combinatie de tipul conformatie-inaltime ii corespunde 11 marimi (40, 42, 44, 46, 48, 50, 52, 54, 56, 58, 60), rezultand in total 220 variante tipodimensionale.

Daca  circumferinta bustului este mai mica de 103,9 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip D. Daca  circumferinta bustului este mai mare de 104 cm, corpul tip mediu este reprezentat de corpul tip C. Inaltimea reprezentativa pentru femei este de 164 cm. La corpul tip D, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 8 cm. La corpul tip C, diferenta dintre circumferinta soldului si bustului este de 4 cm. Din pacate relatiile matematice de constructie a tiparelor de baza sunt accesibile proiectantilor, doar pentru conformatia medie.

Mai multe despre istoria modei si tipurile de marimi vestimentare veti afla in urmatoarele articole.